Πεντάλοφο - Ποδολοβίτσα
Αγαπητοί Επισκέπτες Καλώς Ήρθατε Στο Χωριό Μας
Τρίτη 05 Δεκεμβρίου 2023 04:10 επισκέπτες: 29
Skip Navigation Links

Πετρονικολός Κώστας (1905- 1987)

Πετρονικολός Κώστας

Γεννήθηκε στην Ποδολοβίτσα - Πεντάλοφο στις 17 Οκτώβρη του 1905, έκτος στη σειρά μέσα σε εφτά αδέρφια: Κατερίνα - Σωκράτη - Παντελή - Νίκο - Κλεώπα - Θανάση. Γονείς του: Αλέξανδρος Γ. Πετρονικολός (1863) και Βασιλική.

Το Δημοτικό Σχολείο τελείωσε στην Πεντάλοφο με δάσκαλο τον Περικλή Στραβοδήμο, το Ελληνικό Σχολείο στο Αιτωλικό με δασκάλους τους Κώσταν Στεργιόπουλο - Σχολάρχην, και Παναγή Μάνεση και Γιάννη Παπαγεωργίου, και το Γυμνάσιο στο Μεσολόγγι με Γυμνασιάρχη τον Νικόλαο Μαλακάση και Καθηγητές τους: Σπύρο Αναγνωστόπουλο, Μαρίνο Κολιακόπουλο, Νίκο Κουβέλη και Ξενοφώντα Αλεξόπουλο - φιλολόγους, τον Κώστα Κοτσούμπα - μαθηματικό, Γιάννο Σαρλή - φυσικό, Απόστολο Χαρίση - θεολόγο και Λεωνίδα Μόρφη - των Γαλλικών.

Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Διορίστηκε φιλόλογος Καθηγητής στο Γυμνάσιο Διδυμοτείχου και υπηρέτησε συνέχεια στα Γυμνάσια Χρυσουπόλεως Καβάλας, Θέρμου, Αιτωλικού, Μεσολογγίου, Πόρου, Πειραιώς (Γ' θηλέων) και Ευαγγελική Σχολή Ν. Σμύρνης (Γυμνάσιον αρρένων) και ως Γυμνασιάρχης στα Γυμνάσια Παραβόλας Αγρινίου, Κερκύρας (Οικονομικό Γυμνάσιο) και στο Γυμνάσιο θηλέων Ν. Σμύρνης Αθηνών, από όπου το 1971 συνταξιοδοτήθηκε, με συνεχή υπηρεσία από 4 Απριλίου 1938 ως τις 6 Ιουλίου 1971. Ένα διάστημα από Νοέμβρη 1967 ως τον Μάη του 1969 υπηρέτησε στα Γιάννινα σαν Αναπληρωτής Γεν. Επιθεωρητής των Σχολείων Μέσης Εκπαιδεύσεως με δικαιοδοσία στα Γυμνάσια των Νομών Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας και Κέρκυρας.

Σύζυγος του η Αντωνία Ιω. Βέλλα - διδασκάλισσα και κόρη του η Ειρήνη, σύζ. Γεωργίου Θ. Λιοντάκη - ορκωτού λογιστού

Πολυγραφότατος ιστοριοδίφης, κυρίως γύρω απ’ τον ιερό τόπο του Μεσολογγίου. “Ο αναγνώστης του γίνεται νοερά προσκυνητής και αισθάνεται ζωηρή την ανάγκη να γνωρίσει από κοντά τόπους, που δόξασε η θυσία των ηρώων” (Ν. Πετρουλάκης).

Το συγγραφικό του έργο:

Α' Συντακτικό Αρχαίας Ελληνικής γλώσσας (1962).

Β' θεατρικά.

Γ' Διάφορα άλλα.

Έχει τιμηθεί με το μετάλλιο της Ι. Π. Μεσολογγίου.

Ο Κ. Πετρονικολός, επίσης είναι ο ιδρυτής της Αδελφότητας Πενταλόφου Αθηνών.

Πετρονικολός Κώστας

(πρώτος αριστερά καθήμενος,σε συνέλευση της Αδελφότητας Πενταλόφου δεκ.'80)

βραβείο αδελφότητας

 


© 2009-2023 pentalofo.gr